Home > Hundekjøring > Yukon Quest – berømt og beryktet

Yukon Quest – berømt og beryktet

Yukon Quest ble startet som et alternativ til Iditarod. Flere hadde da foreslått et hundeløp fra Fairbanks i Alaska til Whitehorse i Canada. Fire kjente hundekjørere gjorde alvor av ideen i 1983, og et berømt hundeløp var født.

Løpet fikk navn etter Yukonelven, og følger historiske vinterløyper som gullgravere, postmenn og eventyrere brukte når de skulle frakte varer og folk til gullfeltene i Klondike og til avsidesliggende områder i indre Alaska. Yukon Quest ble første gang arrangert i februar 1984. I det første løpet deltok 26 spann. Første spann kom i mål etter 12 dager, mens siste spann brukte 16 dager.

Tidligere valgte kjørerne enten å kjøre Iditarod eller Yukon Quest. I dag er det flere som deltar i begge løpene i samme sesong. Lance Mackey ble den første til å vinne begge løpene i samme sesong. Ingen andre har hittil klart å gjenta denne bragden.

Eagle Summit

Det tøffeste punktet i løypa under Yukon Quest er Eagle Summit, en fjelltopp på 1113 meter. Her er det ofte sterk vind og svært dårlig vær om vinteren. I 2006 ble sju spann sittende fast på Eagle Summit, og hunder og kjørere måtte flys ut med helikopter.

Den amerikanske hundekjøreren Brent Sass ble en helt da han og lederhunden Silver kjørte opp og ned fjellet tre ganger på samme dag, for å hjelpe andre spann over Eagle Summit. Til ære for lederhunden Silver, opprettet Yukon Quest prisen The Silver Legacy Award. Den deles ut til lederhunder som har vist samme mot som Silver. Og Silver vant selv sin egen pris to ganger.

Fakta om Yukon Quest

  • Antall spann som deltar har holdt seg jevnt gjennom årene, med fra 25-30 spann
  • Avstanden mellom sjekkpunktene er større i Yukon Quest enn i Iditarod. Yukon Quest har 11 sjekkpunkter fordelt over 1800 km avstand. I Iditarod, som har omtrent samme lengde, er der 24 sjekkpunkter.
  • Stigningen er høyere i Yukon Quest.
  • I Yukon Quest kan spannene starte med 14 hunder, mens i Iditarod kan spannene ha 16 hunder ved start
  • Bare én kvinne (Aliy Zirkle) har vunnet Yukon Quest.
  • Første nordmann til å kjøre Yukon Quest var Ketil Reitan (1989).
  • Yukon Quest er det eneste av verdens tre lengste hundeløp (Finnmarksløpet, Iditarod og Yukon Quest) som ikke har blitt vunnet av en norsk kjører.

Kan hende du også liker...

travel-agency