Home > Hundekjøring > Hva er hundekjøring?

Hva er hundekjøring?

Hundekjøring er en idrett der et hundespann skal trekke en pulk eller slede. Om sommeren trekker hundene i stedet en vogn eller en sykkel. Det er fastsatte grenser for vekt og størrelse på sleden, og under lange og krevende løp må kjørerne ha med en minimums-utrustning, som blant annet nødutstyr. Betegnelsen spann brukes når det er to eller flere hunder som drar. Snørekjøring er hundeløp med bare én hund. Betegnelsen ekvipasje er en samlebetegnelse på hundespann, slede og kjører.

Om vinteren konkurreres det både i snørekjøring med pulk og sledekjøring. Rekrutter kjører snørekjøring bare med hund, ikke pulk. Det kan også konkurreres på barmark. Kjøring på snø er mest vanlig i Canada, Alaska og her i Norge. Lenger sør i Europa er barmarkskjøring mer vanlig. Norge har mange gode utøvere både innen snørekjøring og sledekjøring. Norske hundekjørere har tatt mer enn 450 medaljer i internasjonale hundeløp.

Sledehundkjøring

I sledehundkjøring trekker hundene en slede med utstyr. Kjøreren står på meiene bak sleden, og sparker eller skyver sleden for å hjelpe hundene. Et spann kan ha inntil 12 hunder, og konkurransene kan være fra 5 til 1600 km. Det kjøres sprint, mellomdistanse, langdistanse og spesialløp. Spesialløpene kjøres over etapper, og forekommer hovedsakelig i Europa. Pengepremiene er vanligvis større i disse løpene, og publikumstallene er høye.

Hundekjøringens historie

Hundekjøring har blitt brukt til nytteformål i lang tid, spesielt blant inuitter og andre innbyggere i nordområdene. Sledehunder ble også brukt under polarekspedisjoner og til transport av varer i nordområdene vinterstid.

Sportsgrenen hundekjøring oppsto i Alaska og Canada i tiden rundt 1910. Her i Norge ble de første konkurransene arrangert på slutten av 1920-tallet, den gang var Forsvaret arrangør. Under OL i Lake Placid i 1932, var sledehundkjøring demonstrasjonsidrett. NM ble første gang arrangert i 1947.

Kjente konkurranser

Det kjøres både VM og EM i sledekjøring, og NM, EM og VM i snørekjøring (nordisk stil). Andre kjente sledeløp er Pirena og Alpirace. Det mest kjente snørekjøringsløpet er Seppalaløpet. Det kjøres også verdenscup annethvert år. De lengste sledeløpene i Norge er Femundsløpet (distanser på 400 og 600 km) og Finnmarksløpet (distanser på 500 og 1000 km). Verdens lengste og mest berømte hundeløp er Iditarod i Canada. Løpet er 1600 km langt. Yukon Quest er et annet kjent løp, som har blitt arrangert siden 1984. Løpet ble startet som et alternativ til Iditarod. I starten valgte kjørerne ente Iditarod eller Yuko Quest, men i dag er det mange som kjører begge løpene samme sesong.

I lange løp er det egne regler for antall hunder og hvilket utstyr somskal være med. I Finnmarksløpet kan spannene ha inntil 14 hunder. I Iditarod skal det være mellom 12 og 16 hunder per spann. Dette er fordi det ofte må tas ut hunder under krevende løp.

Kan hende du også liker...

travel-agency