Home > Hundekjøring > Femundløpet

Femundløpet

Femundløpet er et langdistanse hundeløp som arrangeres midt på vinteren hvert år. Løpet starter og avsluttes på Røros, men foregår ellers mest i Hedmark. Det vil si at det er et langt løp, og det kan alltids være greit å ha et par med airpods.

Øving til løp

Når du skal forberede deg og trene til et langdistanse hundeløp, er det greit å ha enkel tilgang til mobilen. Hvis du ønsker deg trådløse øretelefoner med god lyd, kan det være lurt å ta en titt på airpods. Med airpods kan du dessuten ta telefonen eller ringe noen på anropslisten din på enkelt vis under løpet. Det at de er trådløse gjør at du slipper å måtte oppleve krøll i ledningene. Når du legger dem i ørene dine, blir de automatisk aktivert. På samme måte går de automatisk i hvilemodus når du tar dem av ørene dine. Dette er også en fin måte å spare strøm på. Er det noe du trenger for en lang dag ute i snøen med huskyene, så er det hodetelefoner som har lengre batteritid. Du får enkelt opptil fem timers musikk eller du kan snakke i telefonen inntil tre timer. Dette er helt garantert nok timer. Et trådløst ladeetui er flott tilbehør til hodetelefonene. Med et slikt etui har du mer strøm å gå på når du er ute på farten med hundene. Når du ikke bruker hodetelefonene, legger du dem i ladeetuiet.

Langdistanseløpet

I Femundløpet konkurreres det i fire klasser: Junior på 200 kilometer med maks seks hunder, 200 kilometer med åtte hunder, 450 kilometer med maksimalt åtte hunder og 650 kilometer med maks tolv hunder. Dette løpet ble først igangsatt i 1990 med hele 41 startende. Løpet ble avbrutt midtveis på grunn av været og overvann. En av de store kjørerne i løpet er Robert Sørlie, som har hele tolv seire. Han var blant annet den første vinneren av løpet i 1993. Sørlie vant også den første kongepokalen som noen gang ble delt ut i et langdistanse sledehundeløp, i hans siste seier i 2020. Han har totalt deltatt i 25 løp. Thomas Wærner har i vunnet Femundløpet for to ganger. Første gangen var i 2019, som også er året han vant Finmarksløpet. Finnmarksløpet er et trekkhundløp som har blitt arrangert hvert år helt siden 1981. Wærner er en erfaren hundekjører som også har fått førsteplass fra Iditarod, som er et av verdens tøffeste hundeløp i Alaska i USA. I tillegg driver han kennel ved Synnfjell i Nord-Torpa. Inger-Marie Haaland vant andreplass i Femundløpet i 2010, men har også vunnet to fjerdeplasser i løpet. Haaland er en av de første kvinnelige hundekjørere som har vunnet Finnmarksløpet. Hun vant gull for andre gang i løpet i 2012.

Kan hende du også liker...

travel-agency