Home > Hundekjøring > Hundespann – en sport og hobby

Hundespann – en sport og hobby

Hundespann er en sport i frammarsj, og den utøves av både profesjonelle og aktive mosjonister. Og ikke minst: en rekke hunder som elsker å løpe i all slags vær.

Om vinteren brukes det gjerne en slede, men om sommeren kan man også holde på med hundespann – enten fra en sykkel eller firhjuling.

Det er mange som driver med all slags type hundekjøring året rundt. Dette er god rekreasjon, og ikke minst, noe som er sunt for kropp og sjel. Man får masse frisk luft, samt nyte vakker natur både til fjells og i ulendt terreng.

Som fritidsaktivitet er hundespann helt perfekt. Folk som har artrose hofte, kan komme seg ut selv om de har smerter – om de setter seg på en slede eller en spark med hunder i remmene.

Men har man ikke riktig utstyr, kan det bli vanskelig å holde på med hundespann. Hundene skal ha det trygt mens de løper så fort de kan over store områder i naturen.

Utstyret man trenger

Utstyr for vinteridretten hundespann består først og fremst av en slede, også kalt tobagan eller basket. Sledene veier mellom 9 og 35 kg, og det kan bli tungt for hundene om de må dra ujevnt eller alene.

Andre bruker en pulk, som sklir framover på skinner av stål. Dette gir en god flyt på snøen, isen og fjell. Men man må sørge for at remmene ikke sitter for hardt eller at linene er fleksible.

Både trekkliner, nakkeliner og bak-liner er nødvendig for å lage et godt hundespann for de som utøver sporten.

Barmarksløp

Det går an å utøve sporten på sommerstid også, men dette er ikke så vanlig i Norge. Da kan man heller bruke en sparkesykkel, vogn eller annet som har hjul på. Man velger selv hvor mange hunder man vil ha i spannet, men jo flere, jo fortere går det. Slike barmarks-løp er svært populære nedover i Europa.

Vil man holde seg selv i form også, kan man sågar feste på seg et tau selv og løpe etter, men da vil vi anbefale å ikke bruke mer enn en hund!!

Folk med hofte-artrose bør kanskje ta noen forhåndsregler uansett, men etter hvert kan også de få en mye bedre helse i samvær med hundene sine.

Kjente vinter-løp

Det fins mange store konkurranser for hundespann med over 1000 kilometers distanse. Mange går på tilegnede baner, mens andre er med spann og slede. ute i naturen.

Norges mest kjente løp er kanskje Finnmarksløpet som går over 100 mil. Femundløpet er et annet viktig konkurranseløp, med start -og målgang på Røros.

Iditarod-løpet, som går av stabelen i Alaska hvert år, er enda lenger, nemlig 1800 kilometer over store vidder, barskog, og særdeles ulendt terreng.

Vinnerne må både ha utrolig utholdenhet, styrke og råskap!

Organisert sport

Hundespann-kjøring organiseres gjennom Norges Hundespann-forbund og er tilsluttet Norges Idrettsforbund. Det europeiske Hundespann-forbundet heter ESDRA, og det internasjonale Hundespann-forbundet heter IFSS .

Kan hende du også liker...

travel-agency